Makarony dla kolarzy – przepisy

Jedzenie ma znaczenie. Wiedzą o tym kolarze-amatorzy i zgodnie ze sportowym mottem, to nasze paliwo. Dlatego przed zawodami lub długim treningiem warto zaplanować porządny posiłek i zjeść makaron. Jestem jego wielką fanką dlatego mam dla Was przepisy prosto od naszego Yolo kucharza czyli Macieja Ostrowskiego.

Jedz z głową!

Nie od dziś wiadomo, że dobrze zbilansowane posiłki są w stanie zapewnić kolarzom-amatorom niezbędną dawkę energii, witamin i minerałów. Dlatego powinniśmy zacząć od zaplanowania tego, co będziemy jeść przed treningiem czy zawodami, w trakcie oraz po wysiłku fizycznym.

Do pewnego czasu nie zwracałam na to uwagi, ale wraz ze wzrostem świadomości sportowej zaczęłam myśleć o odżywianiu jako źródle energii, która zostanie spożytkowana podczas jazdy na rowerze. Dlatego regularnie w moim jadłospisie znajduje się makaron, głównie pełnoziarnisty, ugotowany al dente, będący doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, składników mineralnych i błonnika.

Paliwo dla kolarza

Mając w perspektywie start w zawodach, ciężki trening lub długie wyjeżdżenia warto zjeść makaronowy posiłek. Najlepiej przygotować go na kolację i w przeddzień mocnego wysiłku. Pozwoli to dostarczyć do organizmu sporo węglowodanów i tym samym zmagazynować większe ilości glikogenu w mięśniach czyli paliwa, które będzie nam potrzebne na trasie.

Makaron można też spożyć ok. trzech godzin przed startem (np. makaron na słodko z twarogiem i cukrem), a najbardziej wskazany jest po wysiłku, bo w połączeniu z białkiem (koktajlem mlecznym czy odżywką białkową) doskonale pozwoli nam uzupełnić straconą energię i mikroskładniki, a białko przyczyni się do szybszej regeneracji mięśni.

Makaron to jeden najpopularniejszych produktów spożywanych przez kolarzy. Można go jeść na ciepło, na zimno, z sosami, warzywami, na słodko czy pikantnie. Doskonale smakuje z grzybami, owocami morza, w sosie śmietanowym i posypany parmezanem. Osobiście uwielbiam makarony w każdej postaci i na pewno skorzystam z przepisów, które poleca kucharz-mistrz Maciej Ostrowski.

Maciej Ostrowski Chef

Macieja znam od blisko dziesięciu lat. Jako pierwszy wiedział za kogo wyjdę za mąż, a raczej z kim ożeni się mój obecny mąż. Ale to historia na inną okazję. Nasza znajomość przetrwała do dzisiaj i z wielką radością powitałam Go na jednym z naszych Yoloride. Bo Maciej to nie tylko mistrz kuchni, ale także kolarz-amator. Na rowerze jeździ od dziecka i jak mówi – zawsze rekreacyjnie.

Maciej Ostrowski kucharz Zielona Góra
Fot. ze zbiorów prywatnych M. Ostrowskiego

Jego kariera rozwija się od 2000 r. Przez ten czas praktykował w najlepszych restauracjach w Polsce, był właścicielem i szefem kuchni nieczynnej już restauracji Krośnieńska 12. Specjalizuje się w dziedzinie ryb i owoców morza. Samodzielnie wędzi, wędkuje, suszy i zbiera dzikie zioła. Pasjonuje się produkcją miodów pitnych i win owocowych. Fascynują go stare książki kucharskie, do których często wraca i czerpie inspiracje do nowych receptur.

Obecnie jest freelancerem. Prowadzi pokazy i warsztaty kulinarne i wraz z żoną pracuje nad nowym projektem restauracji bazującej na produktach z własnej uprawy i hodowli.

Maciej Ostrowski dobry kucharz
Fot. ze zbiorów prywatnych M. Ostrowskiego

Przepisy na pyszne makarony

Taglatelle z krewetkami, cukinią i pomidorami (1porcja)

Składniki:

  • krewetki np. 16/20 surowe, obrane – 5-6sztuk/porcja
  • makaron tagliatelle 120 g (możesz użyć makaron pełnoziarnisty)
  • parmezan 15 g
  • czosnek – 1 mały ząbek
  • pomidory cherry 6-7 sztuk
  • pomidory suszone 3-4 sztuki
  • natka pietruszki posiekana
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • cukinia 70g
  • oliwa z oliwek dobrej jakości – ok. 50 ml.
Przygotowanie:

Nastaw wodę do gotowania makaronu, posól i wlej trochę oliwy z oliwek. Zagotuj. Do miski wrzuć pokrojone pomidory cherry i suszone, posiekany czosnek, natkę pietruszki, sól, parmezan, pieprz i wlej oliwę z oliwek. Ugotuj makaron wg wskazań na opakowaniu tak, aby był al dente. W tym samym czasie na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i smaż krewetki po ok. minucie z każdej strony. Krewetki powinny być sprężyste i jędrne po usmażeniu, ale nie suche. Do smażących się krewetek dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, dopraw solą i pieprzem. Gdy cukinia zmięknie, a krewetki będą gotowe, całość dodaj do miski z pomidorami i przyprawami. Do miski dodaj gorący makaron i wymieszaj drewnianą łyżką. Serwuj z cząstką pomarańczy i kilkoma listkami świeżej bazylii.

*Taki makaron dostarczy nam sporo energii z węglowodanów, a także białka z krewetek, z kolei pomidory są bogate w potas,wapń i magnez, a także witaminy C,B,PP,K i beta karoten czyli silny antyoksydant. Czosnek ma działanie bakteriobójcze i wzmacnia odporność. Smak UMAMI zapewni parmezan i suszone pomidory.

Makarony pasta
Fot. Freepik

Farfalle z indykiem i grzybami na maśle (1 porcja)

Składniki:
  • filet z indyka 120 g
  • makaron farfalle lub inny – może być pełnoziarnisty lub np. z ciecierzycy
  • grzyby np. borowiki i boczniaki – 100 g
  • czosnek 2 małe ząbki
  • cebula 1 mała szt.
  • natka pietruszki
  • masło 40 g
  • oliwa z oliwek 15 ml
  • parmezan 15 g
  • woda z gotowania makaronu 80 ml
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy jasny

Przygotowanie:
Makaron ugotuj wg wskazań na opakowaniu tak, aby był al dente. Grzyby dobrze oczyść i pokrój w cząstki. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony w paseczki filet z indyka, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula lekko się zrumieni dodaj grzyby i smaż jeszcze 2-3 minuty. Całość podlej wodą z gotowania makaronu, dopraw sosem sojowym, dodaj posiekaną natkę pietruszki i masło. Wrzuć ugotowany makaron i mieszaj do uzyskania emulsji maślanej. Serwuj z parmezanem.

* Taki makaron dostarczy nam węglowodanów i zdrowy tłuszcz, a także białko. Grzyby zapewnią witaminy B i D, chociaż ze względu na zawartość chityny są ciężkostrawne, ale pełnią one rolę podobną do błonnika, a doskonały efekt smakowy będzie nagrodą za dobry trening.

Pasta
Fot. Freepik
Orientalny, bezglutenowy makaron z wołowiną (lub tofu) i warzywami (4 porcje)
Składniki:
  • makaron sojowy lub ryżowy 200 g
  • różne warzywa świeże cienko krojone np.: por, marchew, cukinia, brokuł, kalafior, groszek cukrowy
  • papryka czerwona
  • kiełki fasoli mung – 300 g
  • sos sojowy 40 ml (czasami w sosie sojowym może występować gluten)
  • sos słodko ostry 120 ml
  • olej sezamowy 10 ml
  • sos rybny 5 ml
  • polędwica wołowa lub tofu – 300 g
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra
  • prażony sezam
Przygotowanie:

Makaron zalej ciepłą wodą i zostaw aż zmięknie.Polędwicę lub tofu pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej rondel i wlej olej sezamowy, przesmaż polędwicę na złoty kolor i dopraw solą i pieprzem. Dodaj cienko pokrojone warzywa i smaż ok. 2 minut. Wlej sos słodko ostry i sos sojowy. Dodaj miękki makaron i wymieszaj, całość w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Serwuj ze świeżą kolendrą i sezamem.

*Wołowina zawiera pełnowartościowe białko oraz jest dobrym źródłem kwasu linolenowego. Jest bogata jest w witaminy B6 i B12 oraz w L-karnitynę.

Makarony pasta dla kolarzy
Fot. Freepik
Więcej na fanpage’u M. Ostrowskiego: https://www.facebook.com/niemojmejl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *